Audi A6 Avant Magyar Rendőrség Járőrautó

Hosszú évek óta kapható az üzletekben Ford Focus magyar rendőrségi járőrautó a Bburago kínálatában. Ahogy a való életben, a modellgyártó kínálatában is megérett a váltásra a típus. 2019 decemberében feltűnt az Audi A6 Avant magyar rendőrségi járőrautó a polcokon.

Vagyis inkább talán a polcon, kizárólag a REGIO üzleteiben volt található néhány darab. Azok rendszerint rögtön elfogytak, a kezdeti 1695 Ft-os árat fel is emelte a bolthálózat 1.995 Ft-ra. A magyar rendőrautó, a Mercedes AMG GT német rendőrutóhoz hasonlóan sokáig hiánycikk volt, talán most márciusra kezd megjelenni egyre több helyen. Boltokba most sem találkozok a típussal, legalábbis nálunk Hajdúszoboszlón és a szomszédos Debrecenben se a játékboltok, se a Tesco polcain nem lehet megtalálni. Viszont néhány olnine shop felrakta már a kinálatába, a legtöbb helyen 2.000 Ft-hoz közeli áron rendelhető.

Kattints a képre az autó megrendeléséhez.

A rendőrautó a szintén újdonság, tavaly megjelent – és egyelőre csak kék színben kapható – Audi A6 Avant alapjára épül. Nyílván fehér alapszínnel, a szokásosnak mondható piros-kék fényhíddal, és a magyar rendőrségre jellemző matricákkal. Rendszámtáblája a sima verzióhoz hasonlóan a rendőrautónak sincs, csak a sima fekete felület. Természetesen a doboza is egyedi külsőt kapott, ugyanazt a kék dijáznost amiben újabban a Ford Focust is árulják.

A magyar Audi rendőrautó megjelenése utána – ami minden előzetes bejelentés nélkül érkezett – a februári Nürnbergi Nemzetközi Játékkiállításon feltűntek újabb országok verziói is. Holland dijáznos rendőr Audi A6 fehér fényhiddal, német dijáznos teljesen kék fényhíddal. Sőt érkezik piros Audi A6 is kék fényhíddal, ami nagy valószínűséggel német tűzoltó verzió lehet.

Audi A6 Avant egyébként tényleg van a magyar rendőrség flottájában, még ha nem is járőrautónak használják ténylegesen – legalábbis nem találkozunk velük nap mint nap az utcán, inkább Audi A4 és A3 a jellemző a márkából. De például delegációk kiséretében mindig feltűnnek a matricás Audi A6 Avantok, találni fehér mellett szürke alapszínnel is – ami a készenléti rendőrségre utal. Tehát nem egy fiktív autót hozott forgalomba a Bburago, mint a német Mercedes AMG GT esetében. Neten rákeresve Hollandiában tényleg jellemző a típus a rendőrségnél modern, alacsony ledes fényhíddal (ezért a fehér szín), illetve német verziról is találtam fényképet.

Apropó fényhíd: a magyar verzió a legvalósághűbb, mind megjelenésébben és méreteiben is. A hollandok a már említet lapos, ledes verziót használják, míg a németeknél kicsit más formájút, ahol a fényhíd nagyrésze feliratozásra alkalmas, és inkább a széleken van a kék színű megkülönböztetőjelzés. A Bburago autóknál mindegyik ország autójára ugyanazok a fényhidak kerülnek, csak más színnekkel.