Mercedes AMG GT Polizei

Minden időszaknak megvan a maga Bburago ritkasága, 2019-ben kétségkívül a Mercedes AMG GT Polizei verziója az. Amíg Olaszországban gyártották a Bburago autókat, addig nem volt jellemző a belpiacos megjelenés, ám az is igaz, csak olasz rendőrautók voltak a kínálatban. Így például itthon is simán árulták a Carabinieri Alfa Romeo 156-os autókat a boltok. Kína után azonban elkezdtek megjelenni a belpiacos verziók, úgy mint a Ford Focus magyar rendőrség dizájnnal, vagy éppen gyerekmentő külsővel. De ilyen a csak Olaszországban kapható rendőr Alfa Romeo Giulia, Jeep Renegade, csak Lengyelországban kapható Land Rover Freelander 2 rendőrautó, de lehetne sorolni ma már tucatszám az országspecifikus megjelenéseket.

Azonban nem ilyen a Mercedes AMG GT 1/43 német rendőr dizájnnal megjelent rendőrautó, ami bekerült a 2019-es Bburago katalógusba is. Először áprilisban tűnt fel az eBay-en egy hirdetés, ahol csomagban árultak több Street Fire autót, közöttük ezzel a ritkasággal. Valószínűleg a hirdető nem is volt vele tisztában, mit is hirdet. Itthon először a német Müller üzleteiben tűnt fel az autó nyáron, boltonként 1-2 db. Debrecenben például folyamatosan kerestem mindkét üzletükben, szeptemberig sikertelenül. A szokásos boltokban, PEPCO, TESCO, RÉGIÓ stb esélytelen volt rábukkani. Aztán jött a tipp, Budapesten az egyik plázában találtak belőle az egyik játékboltban. Ez pedig nem lehetett más, mint a Játéksziget üzletlánc, aminek több plázában is van boltja. Úgy mint a debreceni Fórum bevásárlóközpont, ahol most hétvégén kettőt is találtam – és meg is vettem. Gyűjtőtársunk épp ma rakta fel a Bburago HUN facebook csoportba, hogy ő is talált kettőt Budapesten az Árkádban, szintén a Játéksziget üzletében. Tanulság: itthon a Müller és Játéksziget üzletekben érdemes keresni a külföldön is ritkának számító tipust. Aztán persze később lehet elkezdi forgalmazni a PEPCO is, vagy épp a TESCO és elárasztanak minket a rendőr mercik – de addig is marad az autó a ritka kategóriában.

De létezik ez az autó egyáltalán? Mármint nem a Mercedes AMG GT, mert azt tudjuk hogy igen. De a német rendőrség tényleg használja? A legjobb tudomásom szerint nem. 2016 áprilisban rakott fel róla egy képet a hivatalos Mercedes-AMG Instagram oldal, kihasználva a Photoshop előnyeit és ráöltötte a rendőrségi dizájnt, áprilisi tréfaként – és azóta se hallani a típusról, hogy használná a német rendőrség. Na de nem a Bburago nézte be a dolgot, eleve hivatalos licence alapján gyártja autóit, erről egy hologramos matrica is tanúskodik a dobozon, illetve több másik gyártó is árulja a rendőrautót. Ilyen a Majorette ami 1/64 méretben dobta piacra, de megtalálható más márkák neve alatt is műanyag kiadásban, sőt találtam RC autó formájában is 1/24 méretben. A Játékszigetben fotóztam egy hátra húzható, hangot kiadó verziót. Bárhogy is legyen, ez az autó szép lassan bekerül a kultikus modellek közé.